foto-6

Acte de lliurament del II Premi Jove de Còmic Sant Martí 2016

El passat 29 de novembre de 2016 a les 18,30h a l’Auditori de Sant Martí va tenir lloc l’acte de lliurament del II Premi Jove de Còmic Sant Martí per a la prevenció i eradicació de la violència masclista, organitzat pel Consell de Dones de Sant Martí amb el suport del Districte de Sant Martí, les biblioteques de Sant Martí i la Regidoria de Feminismes i LGTBI de l’Ajuntament de Barcelona.

foto-1

L’acte va comptar amb la presentació dramatitzada de la sra. Adeline Flaun, la qual ens va transportar a un 2030 on la violència masclista ha estat eradicada gràcies a iniciatives com les que s’estan portant a terme al Districte de Sant Martí.

foto-3

foto-4

 

 

 

 

 

 

 

Al llarg de l’acte es van projectar imatges de les més de 50 obres presentades al premi d’enguany i també il·lustracions de Raquel Riba Rossi, realitzades per l’autora expressament per a l’esdeveniment.

foto-2

Flaun va resseguir la trajectòria i la tasca del Consell de dones de Sant Martí, el primer Consell de Dones de districte de tota la ciutat i es va projectar un vídeo dels diferents grups de dones que en formen part.

També va destacar l’increment en la participació d’instituts, centres escolars, biblioteques i ludoteques del Districte en els tallers de prevenció de la violència masclista a través del còmic organitzats pel Districte i dinamitzats per Trama en el marc del Premi, en els quals han participat més de 400 adolescents i joves.

Es va agrair la participació desinteressada del Jurat de la convocatòria 2016, format per: el regidor del Districte i president del Jurat, el sr. Josep Maria Muntaner; el sr.  Jose Solana, director de l’Escola Joso centre de dibuix i arts visuals; el sr. Luís Martínez, de Norma Editorial; la sra. Raquel Riba Rossi, il·lustradora i historietista, creadora de Lola Vendetta; la sra. Maritza Buitrago, membre de la Plataforma Unitària contra les Violències de Gènere; la sra. Valeria Aznar, membre del Consell de dones del Districte; la sra. Olga Ariso, de la Regidoria de Feminismes i LGTBI de l’Ajuntament de Barcelona; i  la sra. Iria Garcia directora del departament de Serveis a les persones i al territori del Districte de Sant Martí, que va actuar com a secretària del jurat.

Tot seguit, es va procedir a l’entrega dels premis del  Jurat i del Públic per les dues categories a concurs.

foto-6

foto-7

El palmarès del II Premi Jove de Còmic Sant Martí 2016 va ser:

Categoria A (persones d’entre 16 i 25 anys)

Premi Jove de Còmic Sant Martí 2016 a Reacciona de Pau Esparó Larrégola, l’obra que millor contribueix, a traves del llenguatge del còmic, a la reflexió, denuncia i sensibilització entorn a la violència masclista, segons la decisió del jurat.

Menció especial del Jurat a l’obra Micromasclismes Quotidians, de Georgina Gerónimo Gómez, per la capacitat de  donar visibilitat a les violències quotidianes que fomenten la desigualtat de gènere, a través del llenguatge del còmic.

Menció especial del Jurat a l’obra Violeta de Marta Fanega Valencia, per la capacitat gràfica i narrativa de visibilitzar les desigualtats estructurals que viuen les dones i els processos “d’empoderament”.

Menció especial del Jurat a l’obra Hey noia, mai estaràs sola de Berta Foguet i Casals, per la seva capacitat de plasmar els processos “d’empoderament” i la sororitat entre les dones.

Premi del Públic a l’obra No te muevas de Judit Saavedra Giraldo.

Categoria B (persones menors de 16 anys)

Premi Jove de Còmic Sant Martí 2016 a l’obra Llibera’t, de Mayra Vives Pérez, a l’obra que millor contribueix, a traves del llenguatge del còmic, a la reflexió, denuncia i sensibilització entorn a la violència masclista, segons la decisió del jurat.

Menció especial del Jurat a l’obra 8 de març d’Elisenda Baró i Lissina, per l’ús dels recursos narratius i gràfics en l’expressió de la socialització de gènere i  la defensa de la igualtat.

Menció especial del Jurat a l’obra Me basto de Diana Gallardo Pérez, per la seva contribució a denunciar els estereotips i transformar els imaginaris del còmic.

Menció especial del Jurat a l’obra Sense títol d’Aura González López i Jéssica Balasch de Andrade, per trencar amb la dualitat de gènere i convidar a viure el gènere d’una manera alliberadora.

Premi del Públic a l’obra La familia d’Eloi Martín Rey.

foto-8

Després del parlament del Regidor del Districte i president del Jurat, el sr. Josep Maria Montaner, l’acte va concloure amb una actuació teatral de l’alumnat de l’institut Quatre Cantons que, en col·laboració amb Escena Poblenou, aportava la seva mirada per combatre la violència de gènere.

Per finalitzar, es va agrair la participació de les persones i entitats que han fet possible la segona edició del Premi: les persones participants del Premi, el conjunt de membres del Jurat, l’escola Joso, Norma Editorial, Trama, l’associació Apropem-nos, la ludoteca Maria Gràcia Pont i, especialment, els instituts del Districte i el seu professorat que han participat en els tallers (Instituts Quatre Cantons, Besòs, Icària, Front Marítim, Salvador Espriu, Infanta Isabel i Moisès Broggi).

Més informació:

En aquest enllaç podeu llegir la ressenya de l’acte feta per Sant Martí amb veu de dona.

En aquest enllaç trobareu l’àlbum de fotos de l’acte del flicker del Districte de Sant Martí.

 

Comparteix
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestShare on LinkedInEmail this to someonePrint this page