Manifest-01

Acte de lliurament del Premi Jove de Còmic Sant Martí

Aquest 26 de novembre a les 19 hores a la Biblioteca Poblenou-Manuel Arranz ha tingut lloc l’acte de lliurament de premis del Premi Jove de Còmic Sant Martí, en el marc dels actes de celebració del 25 de novembre – Dia internacional per a l’eradicació de la violència vers les dones. L’acte ha estat organitzat per les entitats promotores del Premi: el Districte de Sant Martí, la Regidoria de Cicle de Vida, Feminismes i LGTBI i Biblioteques de Barcelona.

Acte-lliurament

Lluís Martínez, el director de la biblioteca Poblenou-Manuel Arranz, ha donat la benvinguda a les persones assistents i ha cedit la paraula a Sònia Cejuela, representant del Consell de les Dones del Districte de Sant Martí, que ha fet la lectura del Manifest institucional contra la violència vers les dones.

Manifest-01Manifest-02

L’acte ha continuat amb la projecció d’una peça audiovisual realitzada a partir del còmic Cambio el polvo por brillo de Marika Vila, il·lustradora, historietista i membre del jurat del Premi Jove de Còmic Sant Martí.

Vídeo-Còmic-Marika

Tot seguit, s’ha realitzat una acció escènica participativa al voltant del món del còmic i la seva relació amb les discriminacions de gènere, a càrrec de l’associació cultural Trama. Arola Segarra i Mireia S. Albrich, les conductores de l’acte, han interpretat a un personatge sorgit d’un còmic i a una historietista que intenten construir un relat no sexista amb l’ajuda del públic. La història, ideada per les persones assistents a l’acte i, especialment, pels nois i noies de l’IES Quatre Cantons, ha girat al voltant d’una professora coaccionada pel director de l’institut que és defensada per l’alumnat. El relat ha estat il·lustrat en viu, durant el desenvolupament de l’acció escènica, per Brenda Moreno i Jaume Montserrat.

Acció-escènica-01

Acció-escènica-02

Després del parlament del regidor del Districte de Sant Martí i President del Jurat del Premi Jove de Còmic Sant Martí, el sr. Josep Ma. Montaner, s’ha fet el lliurament de premis. La secretaria del Jurat, Iria Garcia, ha presentat els seus membres i ha llegir el veredicte. Han lliurat els guardons Marika Vila, Creu García i Joan A. Sánchez, membres del jurat, Carlota Falgueras, presidenta del Consell de les Dones del Districte de Sant Martí i el regidor del Districte.

Parlament-Regidor

Premis-01

Primer s’han lliurat els premis del públic. Aquests han recaigut en l’obra Història d’una nena que vol fer karate però li diuen que el karate és per a nois, d’Adriana Iglesias, en la categoria B per a persones menors de 16 anys, i en l’obra Rutina de Patrícia Najar, en la categoria A, per a persones d’entre 16 i 25 anys.

En la categoria B, per a persones menors de 16 anys, el jurat ha atorgat el premi a l’obra Història d’una nena que vol fer karate però li diuen que el karate és per a nois, d’Adriana Iglesias, per contribuir a desvelar les desigualtats de gènere que fonamenten la violència masclista i la seva aportació a l’empoderament de les nenes.

Així mateix, ha atorgat una menció especial a l’obra Lo veía, lo callaba, de Yasmin el Halouani, pel seu coratge en l’abordatge d’una de les formes de violència masclista més silenciades: els matrimonis forçats.

En la categoria A, per a joves d’entre 16 i 25 anys, el jurat ha atorgat tres mencions especials: a l’obra Rutina de Patrícia Najar, per aprofundir en les múltiples manifestacions de la violència masclista i contribuir a donar visibilitat a les violències quotidianes i la seva normalització; a l’obra La resposta, de Lorena Jara i Núria Mochón, per aprofundir en les múltiples manifestacions de la violència masclista i contribuir a donar visibilitat a les violències quotidianes i la seva normalització; i a l’obra El camí de la dona, de Pau Esparó, per la seva potència visual i per contribuir al reconeixement de la lluita feminista i l’empoderament de les dones.

Finalment, el jurat ha atorgat el premi de la categoria A dotat amb 1.000€ a l’obra Noia anul.lada, de Marta Saavedra, per l’ús del llenguatge del còmic en la visibilització i denúncia de la violència masclista i el seu potencial per a la sensibilització.

Premis-04

La presidenta del Consell de les Dones ha conclòs l’acte donant pas a l’actuació de hip hop de l’alumnat de l’IES Quatre Cantons que, arran d’un projecte amb Trenquem el silenci, el programa de prevenció de la Plataforma Unitària contra les violències de Gènere, han treballat la temàtica de la violència masclista a través de la música i dels ritmes corporals.

Hip-hop-Quatre-Cantons

Al fliker del Districte de Sant Martí trobareu més imatges de l’acte:

www.flickr.com/photos/bcnstmarti/albums/72157659530619164

Al web de Sant Martí amb veu de dona trobareu una ressenya de l’acte:

www.santmartiambveudedona.cat/?p=11541#more-11541

Comparteix
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestShare on LinkedInEmail this to someonePrint this page